luni, 30 iunie 2008

Agentia Drepturilor Fundamentale a publicat o analiza comparativa privind homofobia in UE

Agentia Drepturilor Fundamentale a publicat azi, 30 iunie, o analiza comparativa privind situatia juridica a minoritatilor sexuale in statele membre ale UE.

Raportul “Homophobia and Discrimination on Grounds of Sexual Orientation in the EU Member States Part I – Legal Analysis” subliniaza diferentele de tratament cu care se confrunta persoanele LGBT din Uniunea Europeana si reafirma principiul conform caruia drepturile egale implica tratament egal. Un capitol distinct se refera la situatia cuplurilor de acelasi sex si la discrepantele create de diferitele tipuri de recunoastere a acestora. Raportul subliniaza necesitatea luarii de masuri in sensul extinderii si aplicarii legislatiei anti-discriminare.

In ceea ce priveste Romania, raportul evalueaza in mod pozitiv legislatia anti-discriminare si activitatea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii in ceea ce priveste combaterea homofobiei. Raportul mentioneaza si asa-zisele "marsuri ale normalitatii" care sunt aprobate de autoritati in ciuda faptului ca in mod constant implica acte de agresiune si promoveaza sloganuri de incitare la ura si discriminare.

miercuri, 25 iunie 2008

Agentia Drepturilor Fundamentale publica primul raport anual

Agentia Drepturilor Fundamentale a publicat primul sau raport anual de evaluare a situatiei din statele membre U.E. in cadrul RAXEN.

Raportul care are ca teme rasismul, xenofobia si intoleranta in contextul minoritatilor etnice si nationale, a migrantilor si azilantilor, mentioneaza Romania ca unul dintre statele membre care a realizat progrese incurajatoare in ceea ce priveste legislatia referitoare la discriminare pe criteriul etniei. Mecanismul legislativ stabilit pentru combaterea discriminarii in Romania este evaluat ca fiind relativ eficient.

Ca aspecte negative raportul subliniaza absenta datelor statistice privind infractiunile care au la baza intentia de a discrimina precum si riscul la care sunt expusi romii din Romania de a fi exclusi de la serviciile de sanatate datorita somajului indelungat sau a lipsei documentelor de identitate. In ceea ce priveste calitatea mecanismelor de colectare a datelor privind infractiunile relevante in combaterea discriminarii (de exemplu abuzul in serviciu cu incalcarea unor drepturi), Romania a fost inclusa in categoria a patra de state: No official data available/No official data collected or readily available in the public domain.

Raportul prezinta si situatiile de discriminare cu care se confrunta cetatenii romani de etnie roma in alte state membre.

Romania este unul dintre cele patru state membre in care mai exista segregare in educatie, copii romi fiind obligati sa studieze in scoli sau in clase diferite de copiii majoritari. De asemenea, Romania apare ca unul dintre statele in care procentul copiilor provenind din minoritati etnice este in mod nejustificat mai mare in cadrul institutiilor de invatamant speciale.

vineri, 20 iunie 2008

Protocol Optional la Pactul privind Drepturile Economice, Sociale si Culturale adoptat in curand de AG ONU

Consiliul pentru Drepturile Omului a aprobat prin consens un Protocol Optional la Pactul ONU privind Drepturile Economice, Sociale si Culturale (ICESCR). Textul rezolutiei va fi discutat de Adunarea Generala ONU in septembrie 2008.
Protocolul stabileste un mecanism de plangeri in legatura cu drepturile economice, sociale si culturale si un sistem de evaluare care va permite indivizilor si grupurilor interesate sa traga la raspundere statele semnatare in cazul incalcarii drepturilor prevazute de Pactul privind Drepturile Economice, Sociale si Culturale. In felul acesta este remediata o lipsa a sistemului international de protectie a drepturilor omului in ceea ce priveste punerea in aplicare a drepturilor economice si sociale.

miercuri, 18 iunie 2008

Comisia Europeana decide sa propuna o directiva anti-discriminare completa

Incepem cu o veste buna: intr-un comunicat de presa publicat azi, ENAR si ILGA saluta initiativa Comisiei Europene de a adopta o directiva privind combaterea discriminarii pe criteriile dizabilitate, religie sau credinta, orientare sexuala, varsta si in alte domenii decat relatiile de munca (acoperite deja de Directiva 78/2000 privind egalitatea in domeniul muncii si angajarii).

Comentariile sunt inutile: in ciuda presiunii din partea unor guverne conservatoare care doreau renuntarea la unele dintre categoriile protejate din motive de sensibilitati nationale, drepturile omului raman inca universale.