luni, 28 septembrie 2009

Protest referitor la desfiinţarea Comisiei pentru egalitate de şanse

Un protest iniţiat de colegele de la Filia care merită susţinute în acest demers (interesaţii o pot contacta pe Oana Băluţă la oana.baluta_la_gmail.com).

Organizaţiile neguvernamentale semnatare îşi manifestă îngrijorarea faţă de propunerea recentă a Comisiei pentru regulament din Camera Deputaţilor privind desfiinţarea Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi. Din informaţiile furnizate de mass-media , argumentul pe care se bazează acestă propunere este activitatea redusă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi (numită în continuare Comisia) care nu ar justifica resursele financiare utilizate.
Dorim să supunem atenţiei dumneavoastră mai multe aspecte:

1. Comisia nu a fost înfiinţată începând cu legislatura în curs (2008-prezent) , ci a fost înfiinţată prin Hotărârea nr.39 din 22 decembrie 2004 a Camerei Deputaţilor. Având în vedere că nu este o Comisie nou înfiinţată, considerăm că trebuie evaluată întreaga activitate a acesteia, nu doar cea aferentă legislaturii 2008-prezent.
În perioada 2004-2008, activitatea Comisiei a fost numeroasă după cum reise din Raportul de activitate. Comisia a desfăşurat: activitate legislativă, dezbateri, a derulat parteneriate împreună cu instituţii şi organisme naţionale şi internaţionale, în domeniul de activitate specific. În plan cantitativ, conform Raportului de activitate:
a. Comisia a dezbătut şi avizat un număr de 251 proiecte de lege şi propuneri legislative, pentru care au fost elaborate : 10 rapoarte şi 241avize.
b. Membrii Comisiei au formulat un numar de 218 amendamente la proiectele de lege şi propunerile legislative dezbatute şi avizate în cadrul lucrărilor Comisiei.
c. Membrii Comisiei au iniţiat, individual sau împreună cu alţi colegi deputati, un număr de 31 propuneri legislative pentru reglementarea unor aspecte care se circumscriu în sfera de activitate a Comisiei.
d. Comisia a organizat audieri privind probleme specifice ale domeniului său de activitate, precum şi ale instituţiilor implicate, cuprinzând un număr de 15 teme.
e. Comisia a derulat un număr de 15 proiecte în parteneriat cu instituţii, precum şi cu organisme naţionale şi internaţionale, seminarii şi dezbateri referitor la problematici aferente obiectului său de activitate.
Dincolo de aspectul cantitativ, informaţii detaliate privind conţinutul acestor activităţi pot fi solicitate Comisiei.

2. Activitatea Comisiei este necesară pentru buna desfăşurare a procesului legislativ în România. În conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor (art. 59), Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi are ca obiect de activitate:
• eliminarea oricăror forme de discriminare după criteriul de sex şi îmbunătăţirea condiţiei femeii în societate;
• integrarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în iniţiativele legislative, în politicile şi programele ce interesează atât femeile, cât şi bărbaţii;
• urmărirea aplicării prevederilor referitoare la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi din documentele internaţionale ratificate de România.
În consecinţă, expertiza furnizată de Comisie este esenţială în cadrul procesului legislativ pentru că oferă aviz de specialitate în legătură cu gradul în care proiectele de lege, amendamentele legislative respectă egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în România (valoare constituţională, de altfel) ori nu conţin prevederi discriminatorii care să lezeze drepturile şi interesele femeilor şi ale bărbaţilor.

3. Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi este un principiu esenţial în Uniunea Europeană. România, în calitate de ţară membră a Uniunii Europene, trebuie să se asigure că această valoare europeană este şi o valoare naţională transpusă ca atare în legislaţia românească. Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi este un principiu transversal care trebuie integrat în toate iniţiativele legislative, în politicile şi programele ce interesează atât femeile, cât şi bărbaţii. Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor acesta este unul dintre obiectivele Comisiei care ţine seama de prevederile europene privind caracterul transversal al egalităţii de şane între femei şi bărbaţi.

4. Un alt obiectiv al Comisiei este “eliminarea oricăror forme de discriminare după criteriul de sex şi îmbunătăţirea condiţiei femeii în societate”. Potrivit cercetărilor derulate de instituţii şi organizaţii naţionale şi internaţionale, statutul femeilor în România este departe de a fi unul mulţumitor în raport cu obiectivele Uniunii Europene (de pildă, Agenda de la Lisabona privind prezenţa femeilor pe piaţa muncii, prevederile Consiliului European de la Barcelona privind armonizarea vieţii de familie cu profesia, etc.)
Spaţiul limitat ne permite să oferim doar câteva exemple:
a. în anul 2008, populaţia ocupată a fost de 9,4 milioane; dintre acestea 45,0% au fost femei .
b. disparităţile salariale dintre femei şi bărbaţi se menţin, indiferent că este vorba despre specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice, despre funcţionari administrativi, ş.a.
c. în 2009, participarea la luarea deciziei la nivelul administraţiei publice centrale şi locale, reprezentarea pe sexe a mandatelor de primari în urma alegerilor din 2008 sunt dezechilibrate în defavoarea femeilor.

5. Comisia trebuie să urmărească aplicarea prevederilor referitoare la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi din documentele internaţionale ratificate de România. De exemplu, un document internaţional ratificat de România deosebit de important pentru drepturile femeilor este Convenţia pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare impotriva femeilor. Comisia trebuie să urmărească aplicarea şi respectarea prevederilor incluse în această Convenţie.



Demersul nostru vizează respectarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, nu are nicidecum scopul de a apăra poziţia vreunei persoane care ocupă o funcţie politică în Parlamentul României.

Sperăm că egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi nu a fost doar o cerinţă europeană îndeplinită cu scopul integrării României, ci că reprezintă o valoare constituţională respectată şi aplicată cu consecvenţă.

Vă solicităm respectuos reconsiderarea poziţiei dumneavoastră astfel încât, în Camera Deputaţilor, să funcţioneze în continuare Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

Cu speranţa că acest demers va primi susţinerea dumneavoastră semnăm:

Oana Băluţă, Preşedintă Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen
Alina Dumitriu, Director Executiv, Asociaţia SENS POZITIV
Duran Mariana, Presşdinte Asociaţia Femeilor care îşi Cresc Singure Copiii
ROMANI CRISS
ACCEPT
CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Livia Aninoşanu, Directoare de Programe.
Carmen Gheorghe - Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună"
Reghina Dascal, Centrul Interdisciplinar de Studii de Gen, Universitatea de Vest Timişoara

Niciun comentariu: