vineri, 30 octombrie 2009

Statele Unite adoptă legislaţie referitoare la crimele urii

Matthew Shepard and James Byrd Jr. Hate Crimes Prevention Act adoptată de Senatul american pe 23 octombrie şi promulgată de preşedintele Obama pe 28 octombrie extinde protecţia împotriva crimelor urii de la cei care erau victime ale unor infracţiuni datorită rasei, culorii, religiei sau naţionalităţii aşa cum prevedea legea din 1968, la cei care sunt victime ale infracţiunilor urii datorită genului lor, a orientării sexuale sau identităţii de gen sau datorită dizabilităţii. Legislaţia se referă la totalitatea drepturilor civile.

Pentru aplicarea acestor norme, Departamentul de Justiţie are un buget anual de 5 milioane de dolari pentru a asista agenţiile locale în eforturile lor de anchetare şi sancţionare a crimelor urii.

Legea este prima de acest fel în SUA care protejează persoanele transgender. Matthew Shepard a fost omorât în 1998 în Laramie datorită suspiciunii că ar fi gay iar ucigaşii săi nu au putut fi sancţionaţi pentru intenţiile discriminatorii care au stat la baza crimei deoarece legislaţia din acel moment nu recunoştea minorităţile sexuale ca pe un grup vulnerabil.James Byrd a fost un tânăr care a fost legat de o camionetă şi târât iar apoi decapitat în Texas tot în 1998, ucigaţii săi motivându-şi crima prin faptul că era de culoare.

Am mai precizat deja, crimele urii deşi ar trebui să fie sancţionate şi în România conform Codului Penal rămân în practică nesancţionate.

Pentru cei care doresc să citească textul - nu vă speriaţi, legea e uriaşă dar textul relevant începe la pagina 1471.

Niciun comentariu: