miercuri, 10 martie 2010

O noua generaţie de bursieri medicinişti romi sunt invitaţi să aplice

Un program AL OSI şi REF, implementat în România de AMP, Sastipen şi Asociaţia Medicilor Rezidenţi, de care eu sunt mândră pentru că ajută studenţi medicinişti romi să îşi urmeze chemarea spre excelenţă.

O noua runda a programului de burse de studiu pentru romi in domeniul medical lansat in Romania

BUCURESTI - Institutul pentru o Societate Deschisa (OSI) impreuna cu Fondul de Educatie pentru Romi (REF) anunta cel de-al treilea an al programului de burse destinate studentilor de etnie roma in domeniul Medicinei si Farmaciei in Romania.

Programul "Burse de studiu in domeniul medical pentru romi. Leadership in sanatate: o generatie de profesionisti in domeniul sanatatii" se desfasoara sub auspiciile Decadei de Incluziune a Romilor 2005-2015 si reprezinta o initiativa fara precedent in Europa Centrala si de Est.

Fondurile programului de burse sunt asigurate de Institutul pentru o Societate Deschisa si Fondul de Educatie pentru Romi si vor sustine studenti de etnie roma care studiaza sau au intentia de a studia Medicina in Romania.

Fondul de Educatie pentru Romi va oferi burse studentilor de etnie roma care urmeaza cursurile facultatilor de Medicina, Farmacie, Stomatologie sau ale colegiilor de asistenti medicali si moase, precum si medicilor rezidenti, daca respectivele institutii sunt acreditate de Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania. Selectarea studentilor pentru obtinerea de burse se va face pe baza meritelor academice, a motivatiei lor profesionale si a potentialului de leadership.

Initiativa se bucura de sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, al Ministerului Sanatatii si al Agentiei Nationale pentru Romi.

Formularele de aplicatie pentru obtinerea burselor pot fi gasite online, la www.burseromi. ro sau http://ref.rmusp. org . Dosarele cu documentatia completa pot fi trimise pana la data limita: 30 mai 2010, pe adresaCentrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR), Str. Tebei, nr. 21, Cluj Napoca, 400305, Romania, in atentia domnului Robert Matei (Coordonator National Programe de Burse).

Beneficiarii burselor vor fi eligibili pentru finantare suplimentara in scopul studierii unei limbi straine sau pentru participarea la conferinte profesionale. De asemenea, bursierii vor fi sustinuti intr-un program de mentorat, in cadrul unui proiect derulat in cooperare cu Asociatia Medicilor Rezidenti din Romania, pentru indeplinirea scopurilor lor academice si profesionale.

Toti semifinalistii impreuna cu mentorii selectati vor participa la un program de pregatire in advocacy in scopul dezvoltarii capacitatii lor personale si de advocacy, astfel incat sa poata promova in mod eficient dreptul persoanelor de etnie roma la servicii medicale. Astfel, Sastipen - Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate va organiza in vara lui 2010 o tabara de advocacy ca parte a programului de pregatire.

In 2008, primul an de implementare a acestui program, 35 de medici rezidenti si studenti romi ai facultatilor si colegiilor de Medicina si elevi ai unor scoli profesionale medicale din Romania au primit burse de studii.
In 2009, al doilea an de implementare, 63 de medici rezidenti si studenti romi ai facultatilor si colegiilor de Medicina si elevi ai unor scoli profesionale medicale din Romania au primit burse de studii.
In 2009 programul a fost implementat pentru pentru prima data si in Bulgaria, unde 23 de medici rezidenti si studenti romi ai facultatilor si colegiilor de Medicina au primit burse de studii.

Mai multe informatii despre programul de burse pot fi gasite la: www.romaeducationfu nd.org si http://www.soros. org/initiatives/ health/focus/ roma sau prin contactarea d-lui Robert Matei la adresele matei.robert@ romacenter. ro si rmatei@romacenter. ro , telefon + 40 264 420 474.

Contact pentru presa: ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Andreea Chelaru, andreea@mma. ro , tel: 0727.735.903

Niciun comentariu: