duminică, 18 aprilie 2010

O petitie pe care eu nu am cum sa nu o semnez


Speranta pacientilor seropozitivi moare cu fiecare clipa


Inca o zi pierduta la poarta spitalului. De o luna de zile Marcel, vine zi de zi sa vada daca azi va primi tratamentul antiretroviral. Nici azi nu sunt medicamente. Cu fiecare zi ce trece fara sa-si ia medicamentele sansele lui de a avea o viata normala dispar. Din cei 20 de ani, 19 i-a trait cu HIV. Nici nu mai stie cand a aflat ce are. Stie doar ca din 1996, cand a inceput sa ia tratament anti-HIV, a inceput sa spere ca va duce o viata relativ sanatoasa. Speranta care nu i-a disparut nici cand a schimbat mai multe scheme de tratament, ajungand acum sa ia un tratament de salvare, ultimul valabil pentru el.

Dar de o luna de zile spitalul de la el din oras nu ii mai poate oferi tratamentul care il mentinea in viata. Si-a vazut ultima speranta naruita. O perioada atat de lunga fara tratament pentru un pacient ca el este fatala. Virusul este destept, invata cum actioneaza tratamentul si il pacaleste, acesta nu isi mai face efectul si trebuie schimbat. In cazul lui Marcel un mai exista medicamente cu care sa fie inlocuit. Este pur si simplu condamnat la moarte.

El si inca alti mii de pacienti seropozitivi din Romania. Cu totii fac aproape zilnic drumuri la spitalele de care apartin pentru a-si primii tratamentul. Situatia este grava peste tot. In unele orase de o luna, in alte de doua saptamani. Important este ca nu se stie cand se va reglementa.

Cu totii stiu ca Romania trece printr-o situatie de criza. Cu totii stiu ca nu sunt singurii pacienti cronici care sunt pusi pe liste de asteptare din lipsa de fonduri. Insa nu pot sa accepte ca nu se face nimic pentru ei. Romania are sansa sa renegocieze pretul medicamentelor antiretrovirale, facand astfel posibil asigurarea tratamentului cu fonduri mai putine.

Pacientii seropozitivi au nevoie de sprijinul tuturor pentru a convinge autoritatile sa faca demersurile necesare pentru a se relua tratamentul lor. Cat mai repede si cat mai ieftin pentru stat.

Dincolo de protestul oficial facut de mai multe organizatii din domeniu (vedeti documentul atasat) avem nevoie si de semnaturile voastre pentru a convinge autoritatiile sa puna pe lista de urgenta rezolvarea acestei probleme. Aratati-le ca va pasa de semenii vostri care de ani de zile se lupta cu un virus inarmati doar de speranta. Speranta care acum le este luata.


In numele pacientilor seropozitivi


Asociatia SENS POZITIV si ARAS – Asociatia Romana Anti SIDA

Semneaza si tu: http://www.petitieonline.ro/petitie/speranta_pacientilor_seropozitivi_moare_cu_fiecare_clipa-p04795056.html

Va rugam trimite-ti si altor persoane petitia pentru a fi semnata.

Va multumim,

Niciun comentariu: