luni, 2 august 2010

Parteneriatele între persoanele de același sex

După ce în iunie în Schalk and Kopf v. Austria, CEDO a respins, petiția prin care era solicitată recunoașterea dreptului la căsătorie între persoane de același sex aratând că aceasta rămâne o opțiune a Statelor semnatare dar a menționat în mod expres faptul că viața în cuplu homosexual constituie viață de familie, săptămâna trecută Curtea a decis un alt caz împotriva Austriei, clarificând de această dată în P.B. and J.S. v. Austria că relațiile de tip partenerial între persoanele de același sex constituie viață de familie.

Curtea a decis că tratamentul diferențiat practicat în Austria în ceea ce privește acoperirea garantată pentru asigurările medicale a încălcat Art. 14 CEDO (prohibiția discriminării) coroborat cu Art. 8 (dreptul la viață privată și de familie).

In fapt, cei doi reclamanți, un cuplu homosexual, au criticat imposibilitatea de a utiliza asigurarea medicală a unuia dintre parteneri, funcționar public, și în cazul celuilalt partener. Această posibilitate era expres menționată de Civil Servants Sickness and Accidents Insurance Act pentru cuplurile heterosexuale, lege modificată în 2007 pentru a permite aplicarea asigurării și cuplurilor de același sex. Curtea a decis cu o majoritate de cinci la două voturi că până în 2007 (data modificării legii prin introducerea unor termeni neutrii), Austria s-a făcut vinovată de încălcarea Art. 14 și 8.

Un comentariu:

Psychos'Я'Us spunea...

Stimata Romanita Iordache,
Nu am gasit alta cale sa Va contactez, asa ca imi permit sa o folosesc peaceasta. Sunt doctorand in drept, am o parte din lucrare referitoare la tratamentul juridic al persoanelor casatorite de acelasi sex si in general la problematica parteneriatelor intre persoane de acelasi sex.Am rugamintea de a ma ajuta in indicarea unor resurse de documentare, respectiv sa ma informati daca au aparut lucrari juridice in strainatate sau la noi despre cele de mai sus.
Multumesc anticipat!