marți, 1 decembrie 2009

Carta Drepturilor Fundamentale intră de azi în vigoare

Intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona aduce şi o veste bună, de astăzi în poşete va trebui să ţinem nu numai Constituţia pentru că de astăzi, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene intră în vigoare.

Previziunile Cartei se aplică instituţiilor, agenţiilor Europene şi Statelor Membre doar când aplică legea comunitară. Carta nu stabileşte prerogative noi pentru Uniune.

Carta aduce câteva elemente noi în materie de protecţia drepturilor omului în raport cu Constituţia care din perpectiva spiritului Cartei pare deja depăşită: garantarea dreptului la demnitate, formularea dreptului la integritate al persoanei, a dreptului la protecţia datelor cu caracter personal (!), prevederea expresă a dreptului la azil şi a principiului nereturnării (protecţia în caz de strămutare, expulzare sau extrădare către un stat unde există un risc serios de a fi supus pedepsei cu moartea, torturii sau altor pedepse sau tratamente inumane sau degradante), recunoaşterea drepturilor persoanelor în vârstă, garanţia integrării persoanelor cu handicap.Carta aduce şi o serie de drepturi în zona socială şi a relaţiilor de muncă, drepturi care deşi progresive vor da ceva bătăi de cap instanţelor şi vor determina modificări ale Codului Muncii de exemplu. Tot ca drepturi ale secolului 21 au fost descrise şi dreptul la protecţia consumatorilor, dreptul la protecţia mediului, dreptul la bună administrare.

Există trei articole pe care aş dori să le inserez aici pentru cei care nu au timp pentru o lectură completă:
Articolul 21 - Nediscriminarea

(1) Se interzice discriminarea de orice fel, bazată pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, averea, naşterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală.

(2) În domeniul de aplicare a tratatelor şi fără a aduce atingere dispoziţiilor speciale ale acestora, se interzice orice discriminare pe motiv de cetăţenie.

Articolul 22 - Diversitatea culturală, religioasă şi lingvistică

Uniunea respectă diversitatea culturală, religioasă şi lingvistică.

Articolul 23 -Egalitatea între femei şi bărbaţi


Egalitatea între femei şi bărbaţi trebuie asigurată în toate domeniile, inclusiv în ceea ce priveşte încadrarea în muncă, munca şi remunerarea.

Principiul egalităţii nu exclude menţinerea sau adoptarea de măsuri care să prevadă avantaje specifice în favoarea sexului sub-reprezentat.

Uniunea Europeană nu este numai una a fondurilor structurale, a cotelor de lapte sau a călătoriilor posibile pe linia rapidă de la check in-ul din aeroport, Uniunea are la bază trei valori fundamentale: solidaritatea, libertatea şi drepturile egale. Citiţi Carta, fiţi cetăţeni europeni!

Niciun comentariu: