marți, 16 februarie 2010

Si raspunsul diplomatic al MAE

Comunicat din Data: 16.02.2010

Ministrul Afacerilor Externe şi MAE resping ferm orice interpretare într-o notă rasistă sau etnicistă a formulei utilizate de şeful diplomaţiei române în declaraţia de presă din 11 februarie 2010.

Ministrul Baconschi a avut în vedere existenţa unei anumite rate de infracţionalitate, considerată ca fiind „naturală”, în interiorul oricărei comunităţi, dar formula utilizată nu a transmis în mod adecvat mesajul dorit de ministru. Nu există în comunităţile de români din străinătate o rată de infracţionalitate mai ridicată decât cea care se regăseşte în interiorul altor comunităţi de imigranţi.

Din punctul de vedere al MAE şi al ministrului Baconschi, infracţionalitatea este o chestiune ce ţine de comportamentul individual şi nu de etnie.

De altfel, formula a fost deja îndepărtată din declaraţia postată pe site-ul MAE.

Acţiunile Ministerului Afacerilor Externe s-au îndreptat întotdeauna spre cooperare strânsă cu membrii reprezentanţi ai etniei roma şi spre promovarea la nivel european a unei abordări pe problematica romilor. Nominalizarea unui consilier al ministrului pentru problematica roma şi sprijinirea şi promovarea constantă a tuturor iniţiativelor legate de acest subiect la nivel internaţional sunt dovezi în acest sens.

Concluzia zilei de azi: se poate.

Niciun comentariu: