CEDO a decis ieri că Turcia şi-a încălcat obligaţiile de a proteja femeile împotriva violenţei domestice şi a stabilit pentru prima dată că violenţa de gen constituie o formă de discriminare conform Convenţiei.
Plângerea a fost formulată de Nahide Opuz care a fost victima violenţei domestice împreună cu mama sa care în cele din urmă a fost omorâtă în ciuda plângerilor repetate la poliţie. INTERIGHTS a susţinut plângerea şi a participat ca intervenient a susţinut argumentaţia bazată pe obligaţia statelor de a proteja femeile împotriva violenţei domestice şi a arătat că eşecul statului în a răspunde actelor de violenţă cu specific de gen constituie fapte de discriminare.
CEDO a elaborat pentru prima dată în jurisprudenţa sa tema violenţei domestice şi a subliniat că aceasta nu este o chestiune privată sau de familie ci o chestiune de interes public care implică acţiunea eficientă a statului. Deşi există o lege turcă de sancţionare a violenţei domestice, Curtea a arătat că aceasta trebuie şi pusă în aplicare. Curtea a arătat că legea nu avea un efect de descurajare, de prevenire eficientă în cazurile de violenţă împotriva femeilor şi că este generalizată pasivitatea poliţiştilor şi procurorilor în aplicarea acestei legi.
Pentru prima dată în jurisprudenţa sa, CEDO a statuat că eşecul în a răspunde adecvat violenţei de gen constituie o încălcare a Articolul 14 (clauza non-discriminare) arătând că violenţa împotriva femeilor este o formă de inegalitate.
Curtea a decis ca guvernul turc să plătească daune în valoare de 30,000 de euro.
Despre o evaluare a (lipsei de) eficienţă a legislaţiei româneşti privind violenţa domestică co o altă ocazie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu