joi, 4 martie 2010

CNA atentioneaza Radio Guerilla pentru rasisme

Din Comunicatul de presa al CNA:
Membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis, joi, să trimită o scrisoare de atenţionare postului Radio Guerilla, pentru o emisiune ce riscă 'posibile interpretări privind discriminarea'.
'Emisiunea şi-a propus să vorbească despre degradările de limbaj şi comportament în societate, care, însă, au fost asociate cu o aşa-zisă ţiganizare, ceea ce riscă posibile interpretări privind discriminarea şi rasismul', a declarat preşedintele CNA, Răsvan Popescu.
Potrivit acestuia, CNA atenţionează postul tocmai pentru ca, pe viitor, atunci când organizează o asemenea dezbatere, să evite unele accente care să permită asemenea interpretări.
Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, este de părere că moderatorul, ce trebuie să dea dovadă de imparţialitate, 'este tezist'.
'Nu cred că el (Liviu Mihaiu n.r.) a urmărit în mod expres o chestiune de tip rasial. Chestiunea este nu cumva să se inducă aceste posibile interpretări', a afirmat Mihai Mălaimare, membru CNA.
Membrii CNA au analizat acest caz după ce au primit două reclamaţii.
Potrivit uneia dintre plângeri, 'Asta la revista presei, nene!', difuzată pe 2 şi 3 februarie, 'a încurajat rasismul, xenofobia, intoleranţa şi atitudinea discriminatorie împotriva romilor. Moderatorul a exprimat şi prezentat opinii rasiste'.
'Cele două emisiuni moderate şi realizate de Liviu Mihaiu au ca subiect 'Ţiganizarea României', aşa cum arată şi titlul ales. Deşi Liviu Mihaiu a precizat, în mai multe rânduri, pe parcursul celor două emisiuni, că nu are în vedere discriminarea ţiganilor şi nici nu face referire la ţigani, că discuţiile purtate cu persoanele care au intervenit telefonic în emisiune au fost purtate în jurul dezrobirii romilor, a 'mahalalelor locuite de ţigani', a limbajului împrumutat de la majoritari de la 'ţigani', iar dezbaterile au avut ca punct de plecare comparaţia dintre 'noi', reprezentând populaţia majoritară şi 'ei', reprezentând minoritatea romă', se arată în a doua reclamaţie.
Conform acesteia, Liviu Mihaiu a utilizat în mod peiorativ termenul de 'ţigani' pentru a desemna o minoritate etnică, care, potrivit opiniilor sale, 'reprezintă sursa deformării modului de viaţă, comportamentului şi limbii vorbite de către populaţia majoritară din România'.
În altă ordine de idei, Răsvan Popescu a spus că membri ai CNA şi reprezentanţi ai Asociaţiei Române pentru Măsurarea Audienţelor au, joi, 'o întâlnire prealabilă declanşării procedurii de licitaţie pentru stabilirea măsurătorului unic de audienţă tv'

Niciun comentariu: