marți, 21 octombrie 2008

Declaraţie privind principiul egalităţii

The Equal Rights Trust a publicat ieri un document agreat de peste 120 de experţi şi activişti pentru drepturile omului, care propune o nouă abordare conceptuală a principiului egalităţii. Documentul defineşte dreptul la egalitate ca un drept fundamental al omului şi adoptă o perspectivă globală punând capăt aşa-zisei ierarhii a discriminării.
Declaraţia include 27 de principii şi a fost înaintată Naţiunilor Unite ca parte a unei campanii globale.
Intre definiţiile propuse prin Declaraţie se numără egalitatea de tratament, acţiunea pozitivă privită ca o măsură necesară pentru a asigura eficienţa dreptului la egalitate, discriminarea directă şi indirectă, hărţuirea. Declaraţia redefineşte discriminarea, propunând o listă largă de criterii: rasa, coloarea, ethnia, ascendenţă, genul, sarcina sau maternitatea, statutul civil, de familie sau Îngrijire, limba, religia sau credinţa, opinia politică sau de o altă natură, naşterea, situaţia economică, asocierea cu o minoritate naţională, orientarea sexuală, identitatea de gen, vârsta, dizabilitatea, starea de sănătate, predispoziţii genetice sau de o altă natură sau combinarea acestor criterii, sau în baza unor caracteristici asociate cu oricare dintre aceste criterii.

Declaraţia privind principiul egalităţii poate fi semnată online la www.equalrightstrust.org (după 27 octombrie 2008) sau prin trimiterea unui email la info@equalrightstrust.org .

Niciun comentariu: