marți, 16 februarie 2010

Discurs diplomatic cu conţinut rasist

Organizaţiile din Coalitia Anti-discriminare protestează faţă de declaraţiile rasiste ale Ministrului român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi cu ocazia întrevederii cu Secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche din 11.02.2010, şi faţă de conţinutul comunicatului de presă al Guvernului României din 11.02.2010 ce e presupus a relata asupra discuţiilor din cadrul întrevederii dintre premierul Emil Boc şi Secretarul de Stat francez Pierre Lellouche.
Vorbind despre comunitatea română din Franţa, Ministrul Baconschi afirma, conform declaraţiei de presă de pe site-ul MAE „Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie roma.” Ministrul asociază în mod direct infracţionalitatea cu etnia. Mai mult decât atât, într-o manieră de maximă gravitate, dă o explicaţie biologică asocierii în infracţionalitate, explicaţie caracteristică Germaniei naziste în motivarea Holocaustului.
Dl Baconschi nu este la curent cu faptul că asocierea infracţionalităţii cu etnia, acel „racial profiling” nu este nici în spiritul nici în litera legii europene a secolului XXI pe care o invocă, dimpotrivă.
Asocierea etniei cu infracţionalitatea lezează dreptul romilor la demnitate şi încalcă legislaţia românescă, europeană şi internaţională de drepturile omului. Mai mult decât atât, declaraţiile nu vin în premieră, asocierea infracţionalităţii cu etnia, întâmplându-se şi în cazul premierului Călin Popescu-Tăriceanu, sancţionate la momentul respectiv de către societatea civilă.
Acelaşi tip de discurs apare şi în comunicatul de presă al Guvernului României în urma întrevederii dintre premierul Boc şi Secretarul de Stat Lellouche: <> (s.n.).
Prin conţinutul său, şi comunicatul de presă emis de Guvernul României face trimitere explicită şi deliberată la existenţa unei legături directe între un grup etnic şi infracţionalitate.

Din cauza gravităţii afirmaţiilor Ministrului de Externe Baconschi, solicităm demisia de onoare a acestuia, sau demiterea sa. Considerăm că menţinerea D-lui Baconschi în fruntea Ministerului de Externe român, în urma afirmaţiilor făcute, lezează demnitatea cetăţenilor români şi că este inadmisibil ca purtătorul de imagine al României în plan extern să dea dovadă de rasism instituţionalizat cu explicaţii ştiinţifice tipice Evului Mediu. Solicităm, de asemenea, Guvernului României şi Ambasadei Republicii Franceze în România să-şi clarifice public poziţiile referitoare la asocierea etnicităţii rome cu infracţionalitatea.
Organizaţiile semnatare au trimis şi o scrisoare de protest (ataşată) instituţiilor vizate şi vor iniţia o petiţie împotriva D-lui Baconschi în faţa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Niciun comentariu: