joi, 25 februarie 2010

Ziua de azi: România şi rasismele ei şi Europa şi valorile ei

In timp ce în România triumfă apologia rasismului şi sărăcia intelectuală îi mută pe unii (zic ei reprezentativi) să evadeze din dialog şi să treacă la atac la...societatea civilă, două ştiri din regiune îmi arată că, o dată în plus, cazul românesc este unul mai special şi nu, ce urmează nu este o glumă, numai că se întâmplă în o altă ţară.

In Cehia, Curtea Supremă a decis, la solicitarea guvernului, dizolvarea Partidului Muncitorilor şi în justificarea sa instanţa menţionează caracterul populist, homofob, şovin şi cu tendinţe rasiste al partidului, faptul că în publicitatea electorală (refuzată de la difuzare de canalele publice), Partidul a făcut judecăţi de valoare în legătură cu întreaga comunitate de ţigani (termen folosit de Partidul Muncitorilor). Curtea a considerat că prin discursul său partidul atacă chiar fundamentele sistemului democratic.

Ca reminder: în 2004 Curtea Supremă din Belgia a menţinut decizia de condamnare partidului extremist Vlams Bloc (“Flemish Bloc”) datorită multiplelor încălcări ale legislaţiei de interzicere a rasismului, în 2001 guvernul şi parlamentul german au solicitat Curţii Constituţionale interzzicerea NPD (extremă dreaptă), în 2006 Curtea Supremă din Slovacia a decis interzicerea Solidarităţii Slovace care îşi trăgea rădăcinile din moştenirea lui Jozef Tiso (conducătorul ţarii în timpului celui de-al Doilea Război Mondial), în Spania, Curtea Supremă spaniolă a interzis în 2003 Batasuna.

Tot în Europa valorilor europene intră şi Albania care taman a votat o lege inteligentă anti-discriminare. Mai sunt şi victorii. Rare.

Niciun comentariu: