vineri, 6 martie 2009

Avanpremieră la 8 Martie - Femeia în Europa în date statistice

Eurostat a publicat azi un studiu referitor la situaţia femeilor în Statele Membre.

Comunicatul de presă răspunde unor întrebări simple care, în o lume ideală nu ar trebui să ne preocupe:

Câte femei sunt în UE? Nu e relevant (254,502,000) dar e relevant că proporţia este de 104.8 femei la 100 de bărbaţi.

Care e diferenţa de salarizare (gender pay gap)între femei şi bărbaţi? răspuns- mare. In cazul României de 12,7% însă mai mică decât la nivel european unde femeile au câştigat în medie cu 17% mai puţin decât bărbaţii. (The Gender Pay Gap represents the difference between average gross hourly earnings of male paid employees and of female paid employees as a percentage of average gross hourly earnings of male paid employees.)

Care e proporţia de gen în cazul unor profesii-medici, profesori în ciclul de studii superioare, manageri? (aici răspunsul e relativ încurajator- 67,7% medici, 42,8% cadre universitare şi 28,7% manageri)

Care este procentul de studente la nivel universitar, în special în domeniile tehnic, afaceri, educaţie? - un încurajator 55,4% un pic peste media europeană de 55,3% cu 88% studente la facultăţi cu profil pedagogic. Intrebarea e: unde dispar absolventele?

Femeile folosesc internetul mai mult decât bărbaţii? - inedit România înregistrată cu un lowest de 31% faţă de o medie euroepană de 62%.

Niciun comentariu: