joi, 23 iulie 2009

Reacția Departamentului pentru Relații Interetnice față de incidentele de la Sâncrăieni

În sfârșit o reacție a autorităților în legăturâ cu incidentele de la Sâncrăieni, Sânmartin.

Comunicat

Departamentul pentru Relaţii Interetnice îşi exprimă îngrijorarea faţă de confruntările violente între localnici care au avut loc în ultima perioadă în diferite localităţi, culminând cu cele din comuna Sâncrăieni, judeţul Harghita, având ca victime persoane aparţinând diferitelor etnii.
România a beneficiat în ultimii ani de o perioadă calmă – după ce în perioada 1990 – 1996 s-au petrecut peste 30 de incidente violente între comunităţi de romi şi neromi, soldate cu 13 victime şi cu peste 300 de case incendiate .
Departamentul pentru Relaţii Interetnice a condamnat întotdeauna faptul că în diferite comunităţi locale anumite persoane încearcă „să-si facă singuri dreptate”. Ca şi în cazurile Apaţa şi Racoş, jud. Braşov, sau Sânmartin şi Sâncrăieni, jud. Harghita, DRI consideră că autorităţile locale, Poliţia rurală şi comunitară, Parchetul nu au fost prezente în suficientă măsură pentru a preveni şi aplana astfel de manifestări.
Deşi în urma evenimentelor din Sâncrăieni, jud. Harghita a fost încheiat un protocol, credem că acesta nu poate fi decât o soluţie de moment, astfel de documente nefiind un substitut pentru politicile publice de incluziune socială şi cele de promovare ale dialogului interetnic.
Suntem convinşi de asemenea că aceste cazuri nu sunt izolate ci pot fi prezente sau pot apărea în viitorul apropiat şi în alte localităţi.
Considerăm că este necesară o analiză mult mai profundă a situaţiei, identificarea problemelor reale izvorâte în situaţia socială precară. De asemenea credem că este necesară o constantă comunicare între reprezentanţii comunităţilor de romi şi cei ai autorităţilor locale. Apelăm totodată la implicarea mult mai serioasă şi mai eficientă a autorităţilor abilitate (primari, consilii locale, poliţie, parchet) pentru prompta aplicare a legii faţă de persoanele care o încalcă.
În consecinţă, Departamentul pentru Relaţii Interetnice doreşte să iniţieze un dialog între reprezentanţii comunităţilor de romi şi cei ai administraţiei centrale şi locale, în vederea creării unui sistem de mediere permanentă precum şi în vederea identificării unor soluţii durabile, bazate pe programe eficiente de dezvoltare locală şi comunitară.

ATTILA MARKÓ
Secretar de stat

Niciun comentariu: