miercuri, 1 aprilie 2009

Agenţia pentru Drepturile Fundamentale a publicat un studiu comparativ referitor la homofobie şi discriminare pe baza orientării sexuale

Agenţia pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene a publicat astăzi un nou studiu comparativ referitor la homofobie şi discriminare pe baza orientării sexuale.

“Homofobia şi discriminarea pe baza orientării sexuale şi a identităţii de gen în statele Uniunii Europene, partea a II a: situaţia socială” este o continuare a analizei situaţiei din punct de vedere juridic, analiză publicată anul trecut.

Raportul comparativ oferă o analiză a situaţiei persoanelor LGBT în domeniile cheie: angajare, educaţie, sănătate, percepţie socială, migraţie şi violenţă împotriva unei minorităţi, inclusiv crime ale urii.
România este menţionată în contextul refuzului autorităţilor de a recunoaşte drepturile persoanelor din cuplurile de acelaşi sex (pag. 9, 33, 87), prin gradul ridicat de intoleranţă al populaţiei faţă de persoanele LGBT (pag. 10 arată că “numai 36% dintre români nu sunt deranjaţi să aibă vecini gay”), prin discursul lipsit de respect faţă de persoanele LGBT al politicienilor şi al Bisericii Ortodoxe (pag.51), prin hărţuirea de către poliţie a cuplurilor gay aflate în spaţiul public (pag.47), prin atacarea participanţilor la marşurile gay (pag. 12, 57).

Niciun comentariu: