vineri, 8 mai 2009

Circumstantele agravante in cazul infractiunilor urii comise impotriva anumitor grupuri vulnerabile a disparut din proiectul de nou cod penal

In discutiile aprinse generate de cei 4 zgarie nori construiti fara aviz si fara studii de impact chiar in curtea institutiilor statului (ma refer aici la proiectele de coduri care constituie legile fundamentale ale statului dar care in ciuda eforturilor coalitiei Opriti codurile! merg mai departe pentru ca trebuie raportate la termen ca in comunism, am remarcat 2 "scapari" din proiectul pentru un nou cod penal care pe langa faptul ca indica lipsa de interes a guvernantilor in protejarea eficienta a grupurilor vulnerabile, pot avea pe termen lung efecte negative in ceea ce priveste posibilitatea de a sanctiona infractiunile care au ca motivare intentii discriminatorii.

In varianta 2006 a CP a existat un 75(1) c indice 1 care suna asa:

"c^1) săvârşirea infracţiunii pe temei de rasa, naţionalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenenţa politica, convingeri, avere, origine socială, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA;".

O minunatie salutata la vremea respectiva de UE, OSCE si de neguvenamentali.

Din varianta pregatita de MJ disparuse total textul caci daca nu ne pasa de libertatile fundamentale sau de consultarea publica de ce ne-ar pasa de crimele urii in cazul unor grupuri vulnerabile.

In ultima varianta trimisa de dl Ponta ca rezultat al muncii in subcomisie apare ca amendament la art. 77 urmatoarea surpriza:
h) Săvârşirea infracţiunii pentru motive legate de rasa, naţionalitatea, originea etnică, limba, religia, sexul, opinia, cetăţenia, apartenenţa politică, averea sau originea socială ale unei persoane, sau pentru alte împrejurări de acelaşi fel, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte.

La prima vedere arata aproape identic si te bucuri ca i-a pasat cuiva de amaratii soartei, la a doua lectura apar clar absentele care sunt notabile: orientarea sexuala, varsta, dizabilitate, boala cronica sau infectie cu HIV/SIDA. Ce conteaza ca acestea sunt criterii explicit mentionate de legislatia romana anti-discriminare sau ca sunt grupurile protejate in Art. 13 din TEU sau art 21 din Carta Drepturilor Fundamentale...le facem scapate, caci....no comment.

ACCEPT a pregatit un memoriu spre a fi inaintat comisiei speciale luni, 11 mai (textul memoriului este disponibil la cerere la adresa accept@accept-mail.ro). In masura in care alte organizatii care lucreaza cu diverse grupuri vulnerabile doresc sa se alature acestui demers o pot face pana luni dimineata (11 mai orele 12).

Niciun comentariu: