Comunicat de presă al Institutului Naţional Democrat în legătură cu lansarea unui studiu referitor la participarea politică a romilor din România cu nişte concluzii interesante pentru politicienii doritori de înregimentare a voturilor rome şi, chiar mai interesante, pentru câteva instituţii ale statului.
BUCUREȘTI – România a înregistrat un progres în ce privește integrarea romilor în viața politică, însă există în continuare bariere majore care necesită atenție, înainte ca romii să fie considerați pe deplin participanți activi în viața politică românească, este concluzia noului raportul al National Democratic Institute (NDI), dat publicității astăzi.
Pentru romi – cea mai numerosă minoritate etnică din România – atitudinile societăţii faţă de aceştia prezintă cele mai mari bariere în privinţa implicării civice, implicării în viaţa partidelor politice şi în dezbaterile politice, menţionează raportul. „Aceste bariere motivaţionale şi atitudinale vor necesita un agajament pe termen lung pentru a aborda aceste probleme şi a le rezolva”, se mai precizează în raport.
Alte bariere sunt de natură structurală, legate de alegeri, reprezentare parlamentară şi de eficienţa diferitelor instituții ale administrației publice centrale, cum ar fi Agenția Națională pentru Romi sau Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. „Acestea se pot aborda în mare parte printr-o bugetare adecvată sau reforme legislative, în măsura în care există voință politică”, afirmă NDI.
Raportul, unul dintre cele mai mari şi complete studii de acest gen, se bazează pe rezultatele unei evaluări derulate în România în perioada martie-iulie 2009. Studiul a fost finanţat de National Endowment for Democracy şi Open Society Institute. Evaluarea s-a bazat pe cercetare, un sondaj de opinie, focus grupuri, interviuri şi evaluare în teren, derulate în România. Studiul de anul acesta este o continuare a misiunilor de evaluare desfăşurate de NDI în 2003 în Bulgaria, România şi Slovacia, pentru a determina modul în care minoritatea romă poate poate folosi procesele politice în mod mai eficient pentru a aborda problemele de durată ale excluziunii sociale şi economice.
Pe baza rezultatelor şi recomandărilor misiunii din 2003, NDI a condus programe în regiune menite să îmbunătăţească angajarea romilor în viaţa politică şi civică. Cea mai recentă evaluare va fi folositoare pentru planificarea viitoare a Institutului şi ca sprijin pentru alţi actori relevanţi, cum ar fi activiştii romi civici şi politici, oficialii guvernamentali şi organizaţii care derulează programe, întrucât aceştia vor aborda problematica de durată a deprivării de drepturi civile a minoritarilor romi și pe cea a îmbunătățirii situației celei mai sărace și vulnerabile comunități etnice din Europa.
Pe baza rezultatelor, NDI a formulat un set de recomandări care evidenţiază importanţa includerii problematicii romilor pe agenda politică la toate nivelurile şi nevoia de a aloca resurse financiare şi umane sporite acestei problematici. Recomandările specifice includ:
· Partidele politice parlamentare trebuie să abordeze în discursul public şi într-un registru important situaţia extrem de dificilă în care se află minoritatea romă şi să dezvolte strategii eficiente de ţintire a acestui grup de alegători, cu reprezentanţii proprii desemnaţi de comunităţi şi organizaţiile neguvernamentale.
· Finanţarea societăţii civile de către guvernul român, precum şi de către comunitatea internaţională trebuie sporită pentru proiecte menite să contribuie la participarea politică, să consolideze activismul şi educaţia civice şi să promoveze iniţiativele de advocacy pe teme de interes.
· Guvernul și Parlamentul României trebuie să consolideze mandatul, neutralitatea și resursele Agenției Naționale pentru Romi, pentru îmbunătățirea coordonării dintre diversele ministere și alte instituții publice centrale cu atribuții în politicile publice pentru romi.
· Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării trebuie să promoveze mai larg rolul său de instituție jurisdicțională în domeniul egalităţii de tratament, în beneficiul romilor și al celorlalte grupuri vulnerable afectate de discriminare.
· Partida Romilor trebuie să încerce să-şi recâştige votanţii romi pierduţi, printr-o reevaluare a strategiei si platformei politice ale sale și să-și revigoreze structurile politice cu o nouă generație de suporteri, candidați și lideri, care vor demostra angajament în serviciul public.
· Societatea civilă trebuie să joace un rol mai larg în spargerea barierelor în calea integrarii politice a romilor, prin ilustrarea unor abordări care includ formarea și cultivarea de noi tineri lideri romi, proiecte de educație civică vizând comunitățile rome și nerome, proiecte de organizare comunitară menite să creeaze punţi de comunicare între etnii, precum şi un angajament constructiv cu parlamentul şi guvernul pentru promovarea unei agende legislative clar definite în beneficiul cetăţeanului, care să se bucure de un larg sprijin, în urma consultării publice, într-un proces participativ.
· Nu în cele din urmă, instituţiile Uniunii Europene şi comunitatea internaţională trebuie să continue să ţină România responsabilă pentru obligaţiile legale ce-i revin în materia drepturilor omului şi al aplicării principiului egalității de tratament, al promovării diversităţii culturale în Statele Membre şi să finanţeze programe care să aibă ca obiectiv creșterea incluziunii politice a romilor.
O copie în format electronic a raportului este disponibilă în limba engleză pe site-ul web al NDI: www.ndi.org.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu