Agenţia Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene a publicat săptămâna trecută un raport comparativ de analiză a condiţiilor în care locuiesc romii în Uniunea Europeană.
Studiul construieşte pe European Union Minorities and Discrimination Survey (EU-MIDIS)cu o primă parte publicată în aprilie 2009 şi păe angajamentele asumate şi datele colectate în cadrul Decadei pentru Incluziunea Romilor.
Concluziile generale sunt că în loc să se îmbunătăţească condiţiile de locuire ale romilor în Europa, acestea sunt din ce în ce mai proaste în marea majoritate a statelor, inclusiv în România.
In cazul României, raportul menţionează existenţa de plângeri pe tematica locuirii atât în faţa CNCD cât şi în instanţe şi măsurile ad hoc iniţiate de CNCD în cazuri punctuale. Raportul reia concluziile CEDO din Moldovan şi alţii v. România, în acest caz Curtea de la Strasbourg stabilind că condiţiile deplorabile de trai ale aplicanţilor (victime ale cazului de violenţă colectivă de la Hădăreni) duc la o încălcare a articolului 3 al Convenţiei (referitor la interzicerea torturii şi a tratamentelor inumade şi degradante). O limită metodologică a raportului: incidentele din vară de la Sânmartin şi Sâncrăieni apar doar ca notă de subsol şi nu ca identificare a unei probleme extrem de îngrijorătoare care este nu numai o problemă de locuire ci şi una de conflict etnic.
miercuri, 28 octombrie 2009
Roma Housing Comparative Report publicat de FRA
Etichete:
Agenţia Drepturilor Fundamentale,
romi,
studii si rapoarte
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu